Waarom worden mannen kaal en hoe helpt Minoxdil om dit te voorkomen?

Waarom worden mannen kaal op de kruin en hoe helpt Minoxidil Linn om dit te voorkomen?

Veel mannen moeten er op een gegeven moment aan geloven: uitdunnende kruinen en inhammen. Maar waarom worden mannen kaal? In een video van de Universiteit van Nederland wordt door dermatoloog i.o. Tristan van Dongen haarfijn uitgelegd hoe dit kan en waarom dit nu juist bij mannen én op de kruin gebeurt [1]. Lees hieronder in het kort wat wordt uitgelegd door de arts van het Erasmus MC.

De haarcyclus

Gemiddeld hebben we ongeveer 100.000 haren op ons hoofd, waarvan we er gemiddeld 100 per dag verliezen. Dit komt door het eindigen van de haarcyclus. Het is genetisch bepaald hoe lang de haarcyclus duurt. Bij de ene persoon kan het haar dus doorgroeien tot de billen, terwijl de ander zijn of haar haren niet verder kan laten groeien dan de schouders.

Alle haren op het hoofd zitten met een haarzakje in de huid, welke bestaat uit de opperhuid, de lederhuid en een laagje onderhuids vet. In dit onderhuidse vetlaagje ligt een netwerk aan bloedvaten die de haarzakjes van zuurstof en voedingsstoffen voorziet. Haren groeien in de haarzakjes éérst naar beneden en bereiken het vetlaagje met de voeding, waarna ze uitgroeien tot een volle haar.

De vaakst voorkomende vorm van kaalheid, in het Latijns ook wel alopecia androgenetica genoemd, zorgt voor een steeds korter wordende haarcyclus. Er groeien dan niet of nauwelijks meer zichtbare haren uit de haarzakjes, waardoor mannen kaal worden op de kruin.

Waarom worden mannen kaal op de kruin?

Spanning op de hoofdhuid

Dat heeft te maken met wat er zich onder de hoofdhuid afspeelt. Onder de hoofdhuid zit een peesblad, precies op de plek van de kruin. Dit peesblad verbindt de voorhoofdspier, met de achterhoofdspier. Doordat we de hoofdspieren naarmate we ouder worden relatief slecht kunnen controleren en onze schedel blijft doorgroeien tot ongeveer het 21ste levensjaar, komt er spanning te staan op dit peesblad.

Dit zorgt weer voor spanning op de huid en het onderhuidse vetlaagje met daarin de bloedvaten. Hierdoor krijgen de haarzakjes minder goed toegang tot de benodigde voeding en zuurstof. De plekken waarop de spanning het hoogst is, komen precies overeen met de plekken waar haarverlies zich als eerste vertoont: achterop de kruin in het midden en voor op de plek van de inhammen.

Mannelijk hormoon

Alleen een strakkere hoofdhuid, is echter niet genoeg om kaal te worden. Kaalheid wordt veroorzaakt door een combinatie van een strakkere hoofdhuid én het mannelijke hormoon Dihydrotestosteron (DHT). Waar DHT op andere plekken juist zorgt voor stimulering van de haargroei (denk aan gezichtshaar of haar op de arm), zorgt het bij een strakkere huid juist voor de onderdrukking van haargroei. Zo lang de haarzakjes in goede gezondheid verkeren, zal het DHT dan ook niet voor problemen zorgen. Pas wanneer de haarzakjes onder druk komen te staan, zorgt DHT voor de extra trigger die de haren doen uitvallen. Daarom worden mannen kaal op de kruin.

Minoxidil Linn voor behandeling bij kaalheid

Voor wie wat aan de kaalheid wil doen, worden drie mogelijke oplossingen aangestipt. Minoxidil wordt allereerst genoemd, waarbij wordt aangegeven dat dit een dagelijks te gebruiken geneesmiddel is, evenals de tweede oplossing genaamd finasteride (of dutasteride). Minoxidil oplossing wordt dagelijks direct op de hoofdhuid aangebracht en heeft geen nadelige effecten op de hormoonhuishouding; in tegenstelling tot finasteride tabletten. Beide producten dienen te worden blijven gebruikt om het resultaat te behouden.

Ook werd aangegeven dat een haartransplantatie een mogelijke oplossing kon zijn, echter heeft deze behandeling geen levenslange houdbaarheidsdatum, als er geen andere maatregelen worden genomen. Een aanvullende behandeling met minoxidil en/of finasteride is dan ook aan te raden om het effect te behouden [1].

Linn Pharma biedt met haar Minoxidil Linn 20mg/ml een geschikte behandeling voor mannen én vrouwen lijdend aan haarverlies. Bent u man en heeft u behoefte aan een sterker product? Dan is Minoxidil Linn 50mg/ml de juiste keuze voor u.

Let op: Lees vooraf goed de bijsluiter door en laat u bij twijfel adviseren door een gediplomeerd drogist of uw arts.

Bekijk de volledige video hier: 

Bibliografie

Universiteit van Nederland, “Waarom worden mannen kaal op de kruin?”. Erasmus MC, Rotterdam, 2022.